Pages

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Κράτος; Τι είναι αυτό;

Κυβέρνηση έχουμε.
Κράτος θα έχουμε;

Μη μπερδευόμαστε. Αλλο πράγμα η κυβέρνηση άλλο το κράτος. Και κυρίως άλλο πράγμα το παρακράτος. Που όμως έχει σχέση και με το κράτος και με τις κυβερνήσεις.

Και μπαίνω στο θέμα. Τα δυο τελευταία χρόνια, κυρίως, εμφανίστηκαν αυτά τα...
ενεχυροδανειστήρια. Σεμνά και ταπεινά στην αρχή, ξεδιάντροπα και σχεδόν χυδαία σήμερα. Σαράφηδες τους έλεγαν παλιά; «Δεν έχεις να πληρώσεις το νοίκι σου;. Αγοράζω σε καλή τιμή τα χρυσαφικά σου». Οχι ένα χρυσαφικό, τα χρυσαφικά. Φαντασθείτε πόσο καλή τιμή είναι…

Σιγά - σιγά άρχισαν να πληθαίνουν. Και μαζί με αυτά και οι κλοπές σε σπίτια. Μπαίνουν και κλέβουν κυρίως κοσμήματα. Μερικές φορές, πάνω στο τσακίρ κέφι, σκοτώνουν και τους ιδιοκτήτες των κοσμημάτων. Εχετε φαντασθεί τι γίνονται αυτά τα κοσμήματα; Εγώ, π.χ., δεν γνωρίζω. Δεν έχω δει όμως, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ να λέει η ταμίας «70 ευρώ» και ο πελάτης να πληρώνει σε σκουλαρίκι. Επίσης, σ’ αυτούς τους νέους «οίκους», πας, πουλάς, τα παίρνεις, φεύγεις. Ούτε χαρτί ούτε απόδειξη. Εντάξει, δεν είναι όλα έτσι. Πολλά όμως, λειτουργούν φλου αρτιστίκ. Η Εφορία; Είναι μια χαρά. Η Αστυνομία; Είναι μια χαρά;

Να μη σας πω για τους τοκογλύφους. Αυτοί κι αν έχουν χαρές. Χεσμένοι από τη χαρά τους είναι. Σαν μανιτάρια ανοίγουν τα ενεχυροδανειστήρια και μανιταροειδώς αυξάνονται οι κλέφτες κοσμημάτων. Αφού ο νόμος, το κράτος, λειτουργεί και αυτό φλου αρπαχτίκ και όχι φλου αρτιστίκ. Θα επέμβει ποτέ; Οχι βέβαια. Το γιατί το γνωρίζουν μόνο αυτοί.

Τι να πω… Κλέβουν και επί παραγγελία; Δηλαδή αν βάλω στο μάτι ένα Rolex το παραγγέλνω και το κλέβουν; Δεν ξέρω, ρωτάω. Ετσι χωρίς στοιχεία και χαρτιά όλα είναι πουθενά. Το κράτος λείπει, το ποντίκι εργάζεται.

Άγγελος Πυριόχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες