Pages

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ορκωμοσία Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και νέου Περιφερειακού Συμβουλίου



Στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου χθες Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014 έγινε η ορκωμοσία της Νέας Περιφερειακής αρχής. Στην ορκωμοσία χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Σύρου και ο Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας Σύρου.

Παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κος Σπυρίδων Σπυρίδων, ο Βουλευτής Κυκλάδων κύριος Συρμαλένιος, ο Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Κων/νος Ζήκος, ο Δήμαρχος Ρόδου, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, πρώην Βουλευτές Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι Πρόεδροι της Ένωσης ξενοδόχων Ρόδου και Σύρου εκπρόσωποι όλων των σωμάτων Ασφαλείας και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων, Οργανώσεων, Σωματείων και Συλλόγων της Σύρου. 


Ακολουθούν σημεία ομιλίας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
Γιώργου Χατζημάρκου στην Τελετή Ορκωμοσίας 

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Σας ευχαριστώ θερμά όλες και όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ.
Επιτρέψτε μου την ιδιαίτερη αναφορά, σε όσες και όσους ταξίδεψαν για να βρίσκονται κοντά μας, σε αυτήν την σημαντική ημέρα.
Στην ορκωμοσία των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έρχεται ως προς το τυπικό μέρος να σηματοδοτήσει το φυσικό τέλος της εκλογικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις αρχές αυτού του έτους.
Τέλος και αφετηρία ταυτόχρονα.

Αφετηρία της πιο κρίσιμης πενταετίας, στην πιο δύσκολη περιφέρεια της χώρας.

Κρίσιμης, γιατί η προσεχής πενταετία είναι η μεταβατική περίοδος στην οποία αποφασίζεται, κρίνεται και καθορίζεται το μέλλον όχι μόνο του τόπου μας αλλά και της χώρας μας.
Είναι η περίοδος στην οποία θα κριθεί το κατά πόσο θα μπορέσουμε να κινηθούμε μακριά από όσα μας πλήγωσαν και να εισάγουμε στη διακυβέρνηση αυτού του τόπου τα χαρακτηριστικά που θα του δώσουν την ελπίδα.
Η εποχή για τα μεγάλα λόγια έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Μαζί της και η εποχή των υποσχέσεων, της μοιρασιάς κονδυλίων, της κορδέλας.
Δεν θα σας μιλήσω για έργα, για κοινοτικά προγράμματα, για ΕΣΠΑ.

Αυτά συνιστούσαν το περιεχόμενο ομιλιών της περιόδου του γιγάντιου και εύκολου δανεισμού.

Της περιόδου που χαρακτηρίστηκε από τις χαμένες ευκαιρίες.

Για αυτές τις χαμένες ευκαιρίες θα μιλήσουμε.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι εισερχόμεθα σε μία περίοδο στην οποία οι οικονομικοί πόροι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι αδικαιολόγητα, τραγικά χαμηλοί.
Απόρροια και αυτό μίας πολιτικής που έβαζε την προσωπική ατζέντα πάνω από το συμφέρον του τόπου.
Δεν είναι όμως οι οικονομικοί πόροι ο μόνος παράγοντας που θα κρίνει την προσεχή περίοδο.
Οικονομικοί πόροι υπήρξαν άφθονοι στο πρόσφατο παρελθόν και αποδείχθηκε ότι από μόνοι τους, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τον κατήφορο.
Θα μιλήσουμε για τις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος.
Θα μιλήσουμε για τις καθαρές επιλογές του μέλλοντος.

Κυρίες και κύριοι,
Με την εμπιστοσύνη των πολιτών, η νέα Περιφερειακή Αρχή έχει να φέρει σε πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική αποστολή.
Να ξαναδώσει προοπτική κι ελπίδα στον τόπο μας.
Όχι με λόγια.
Αλλά, με σχέδιο και καθημερινή δράση, διαμορφώνοντας μια νέα πολιτική αντίληψη.
Η αποστολή αυτή έχει δύο σκέλη.
Το πρώτο, να θωρακίσει τα νησιά μας έναντι των μεγάλων προκλήσεων του μέλλοντος και να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Με ορθή ιεράρχηση, προτεραιότητες, επιλογές και αποφάσεις μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης που θα δημιουργεί εισόδημα, θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για τους νέους και τις νέες μας.
Το δεύτερο σκέλος είναι να επαναφέρουμε την πολιτική στην βάση, στον δρόμο να υπηρετήσει τον στόχο για τον οποίο γεννήθηκε.
Στην υπηρεσία των πολιτών. Μειώνοντας το χάσμα μεταξύ πολιτών και αιρετών.
Για την επίτευξή τους, και τα δύο σκέλη της αποστολής μας έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης.
Και η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική.
Είναι και πολιτική.
Είναι και θεσμική.
Είναι και ηθική.
Είναι σε τελική ανάλυση μια συνολική κρίση εμπιστοσύνης απέναντι σε αυτούς που διαχειρίζονται τις δημόσιες υποθέσεις.
Γι αυτό και σήμερα θέλω πω στους συμπολίτες μου δύο πράγματα.
Το πρώτο είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ καθώς μέσα σε αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στους συνεργάτες μου και μένα, να πάμε το Νότιο Αιγαίο Μπροστά.
Αυτή η εμπιστοσύνη είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτουμε προκειμένου, να φέρουμε σε πέρας τη διπλή αποστολή που σας περιέγραψα.
Το δεύτερο είναι πως εμείς, αυτή την εμπιστοσύνη δεν θα τη σπαταλήσουμε, δεν θα την προδώσουμε, δεν θα την αφήσουμε να συντριβεί στη δίνη της μικροπολιτικής.
Αυτή την εμπιστοσύνη, θα την επενδύσουμε για να κερδίσουμε το μέλλον , εμείς και τα παιδιά μας.
Δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη να φέρω εις πέρας, μαζί με τους συνεργάτες μου, αυτό το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο για τον τόπο μας αγνοώντας έννοιες όπως το πολιτικό κόστος και τις περίφημες αρμοδιότητες.
Δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι θα στηριχθώ στους νέους ανθρώπους, που θα φέρουν νέα αντίληψη στη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων.
Δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι θα προτάξω την ουσιαστική και ανεξάρτητη διακυβέρνηση που δεν θα δέχεται υποδείξεις από κανέναν και θα δρα πάντοτε εντός των πλαισίων διαφάνειας και αξιοκρατίας που επιβάλλει η αποστολή της.
Δήλωσα επίσης ότι δεν θα σταθώ σε κόντρες, στείρες αντιπαραθέσεις και παλαιοκομματικές πρακτικές.
Βασιζόμενος στην εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και στην βαθειά μου πεποίθηση ότι λύσεις για τα προβλήματα υπάρχουν, αρκεί να δράσουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα.
Μαζί, και όχι ως Μονάδες.
Μαζί, και όχι ως Ομάδες.
Με τις αγωνίες και τις ανησυχίες των πολιτών εντονότερες παρά ποτέ, με τις αβεβαιότητες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο περισσότερες από ποτέ, η ανάγκη για παραγωγή πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να μεταφραστεί από όλους σε συνεργασία, σύγκλιση θέσεων και αντιλήψεων.
Αυτή είναι μία ξεκάθαρη θέση, που συνιστά και πυξίδα της πολιτικής μας.
Κηρύσσουμε τον πόλεμο στα προβλήματα, διαγράφοντας εγωισμούς και εσωστρεφή περιχαράκωση.
Κηρύσσουμε τον πόλεμο στα προβλήματα υλοποιώντας δυναμικό άνοιγμα στην προοπτική συνεργιών, στη ζωή μας, στις δουλειές μας, στα σχολειά μας, στις υπηρεσίες μας.
Είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε όλα.
Να ακουστούν απόψεις, ιδέες, προτάσεις.
Αλλά στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει, πάντα, ένα πρακτικό δια ταύτα.
Η περιφερειακή διακυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια ατέλειωτη κοινωνική διαβούλευση.
Οι πράξεις και τα έργα είναι αυτά που μας πάνε μπροστά.
Γι αυτό, μην περιμένετε από εμένα να κάθομαι με χέρια σταυρωμένα και να κάνω απλά διάλογο.
Θα κάνουμε διάλογο, αλλά δρώντας, ενεργώντας, λαμβάνοντας αποφάσεις, παίρνοντας πρωτοβουλίες.
Ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος σε αυτή τη γάγγραινα που λέγεται δομική ακινησία του «συστήματος».
Είμαστε εδώ για να ταρακουνήσουμε το “σύστημα”, για να ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές, για να κάνουμε τα μεγάλα βήματα που απαιτούνται ώστε το Νότιο Αιγαίο να αποτελέσει πρότυπο αναφοράς για την πέρα από κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις, περιφερειακή ανάπτυξη.
Η εποχή της αδράνειας, της στείρας αντίδρασης ή της επικοινωνιακής λεβεντιάς, μας τελείωσε.
Τώρα είναι η εποχή της δράσης, θετικής και στοχευμένης.
Είναι η Εποχή των Επιλογών.

Φίλες και Φίλοι,
Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την καθολική υλοποίηση του Σχεδίου μας, που αντί προγράμματος ως γνωστόν σας καταθέσαμε, ώστε να εκπληρώσουμε την αποστολή που αναλάβαμε και όταν έρθει η ώρα της λογοδοσίας να μπορούμε να κοιταζόμαστε όλοι στα μάτια.
Γι’ αυτό και θα είμαστε παντού, όπου λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν το μέλλον μας και την προοπτική μας.
Γι’ αυτό και παντού, μπορούμε και θα έχουμε δυνατή και καθαρή φωνή.
Το Αιγαίο μας, έχει προσφέρει πολλά κι έχει πάρει λίγα.
Από εδώ, σήμερα, ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια αυτή η άνιση σχέση να αλλάξει.
Δεν θέλουμε χάρες. Θέλουμε η προσφορά μας να αναγνωρίζεται.
Δεν μπορεί τα νησιά μας τα οποία είναι η θετική εικόνα που έχει ανάγκη να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο η Ελλάδα, να αφήνονται στην τύχη τους μόλις πάει Οκτώβρης και να τα ξαναθυμούνται τον επόμενο Ιούλιο.
Προσωπικά, αυτό το αντιλαμβάνομαι ως καθήκον.
Μάχη, διεκδίκηση, συγκροτημένη πρόταση, τεκμηρίωση για τη διαμόρφωση πολιτικών και πλαισίων που θα ενισχύουν την ευημερία, την κοινωνική συνοχή.
Λογοδοτώντας σε κανέναν άλλον εκτός από τον πολίτη του Ν. Αιγαίου, η νέα Περιφερειακή αρχή έχει ένα μόνο χρώμα. Το χρώμα του Αιγαίου.
Αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη και σήμερα ξεκινάμε για να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους.
Κι αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θα τη σηματοδοτήσουν τόσο οι προγραμματικές μας προτεραιότητες όσο και τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν ρόλους και θέσεις ευθύνης.
Γνωρίζουμε, που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και τις πρωτοβουλίες μας,

Ξεκινώντας από την Κοινωνία. Σχεδιάζοντας δράσεις και οδηγώντας πόρους στο στόχο της κοινωνικής συνοχής. Στην ανακούφιση των συμπολιτών μας που για οποιονδήποτε λόγο βιώνουν κάποιας μορφής αποκλεισμό.
Στηρίζοντας και ενισχύοντας τον τουρισμό, με ταυτόχρονη και παράλληλη ανάδειξη του Πολιτισμού καθώς αποτελούν στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης, εθνικής εμβέλειας.
Υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα των νέων καθώς δεν μπορεί πλέον να αποτελεί όνειρο ζωής «μια θέση στο δημόσιο».
Παρεμβαίνοντας στην αγορά εργασίας μέσω βελτιωμένων πολιτικών εκπαίδευσης, κατάρτισης και ενεργητικής ένταξης, σε τομείς και κλάδους που ο τόπος μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σε έναν τόπο που θέλει και είναι παγκόσμιος προορισμός, αλλά έχει και μόνιμους κατοίκους 12 μήνες το χρόνο. Και η ποιότητα ζωής έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος, την εγγυημένη δυνατότητα μετακινήσεων, τις ελάχιστες και ξεχασμένες, αν και συνταγματικά κατοχυρωμένες, υπηρεσίες υγείας και παιδείας,
Αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες του πρωτογενή τομέα, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, με σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα και την εξωστρέφεια, και στόχο τη σύνδεσή του με την αγορά.

Πόσα από αυτά, κυρίες και κύριοι, μπορούνε να υλοποιηθούν σε μια χώρα με σχεδόν μηδενικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ?
Στην αρχή της ομιλίας μου αναφέρθηκα στις χαμένες ευκαιρίες.
Ενδεικτικά, μπορούμε να ονοματίσουμε, τις μεταφορές (θαλάσσιες και αεροπορικές), την κρουαζιέρα, το yachting, την ενέργεια, τις ειδικές μορφές τουρισμού, τις ειδικές τουριστικές υποδομές.
Έφτασε λοιπόν αυτή η πολύ δύσκολη και ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος.
Η Περίοδος των Επιλογών.
Ήρθε η ώρα να σταθούμε γυμνοί, από παθογένειες του παρελθόντος και λαϊκισμό, μπροστά στο πρόβλημα και να προτείνουμε όχι αυτό που ακούγεται ευχάριστα στον γονατισμένο σήμερα συμπατριώτη μας, αλλά λύση.
Λύση ρεαλιστική, υλοποιήσιμη.
Η δική μας επιλογή και πρόταση που με ειλικρίνεια κατατέθηκε και επιβραβεύτηκε από τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου, είναι η στροφή στις επενδύσεις.
Είναι αν θέλετε και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της χώρας, προϋπόθεση επιβίωσης.
Ναι, το Νότιο Αιγαίο, τα νησιά μας μπορούν να ηγηθούν όχι μόνο της τοπικής ή υπερτοπικής αλλά και της εθνικής προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων.
Αυτή η αέναη, στην χώρα μας μόνο, συζήτηση και ταυτόχρονα αναζήτηση νέου αναπτυξιακού μοντέλου, πρέπει να πάρει ένα τέλος.
Και σε αυτό η αυτοδιοίκηση, όχι μόνο του δεύτερου βαθμού αλλά και αυτή του πρώτου βαθμού, πρέπει να βγει μπροστά, ανοιχτά, καθαρά και με πρόταση.
Να πάψει να είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας ή του κόμματος και να σηκώσει όχι μόνο ανάστημα, αλλά και το βάρος της υλοποίησης, αυτού του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία.
Και θα είμαστε ως Περιφέρεια, στο πλευρό των νησιωτικών μας δήμων, θεσμικά, οικονομικά και πολιτικά.
Θα δώσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί με τα 34 δημοτικά συμβούλια της Περιφέρειάς μας, τη μάχη για την αυτοδιοίκηση που όλες οι σύγχρονες και οργανωμένες κοινωνίες στον πλανήτη έχουν κατακτήσει.
Την αυτοδιοίκηση που αποφασίζει ακηδεμόνευτη, διαχειρίζεται, σχεδιάζει και υλοποιεί, λογοδοτεί μόνο στα θεσμικά ελεγκτικά όργανα και στους πολίτες της.
Για να συμβεί βέβαια αυτό, πρέπει και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, να εγκαταλείψουν πρώτα απ΄ όλους οι ίδιοι το μοντέλο του πολιτικά βολεμένου του κεντρικού πολιτικού συστήματος.
Και πρέπει εδώ να πω, ότι με χαρά διαπιστώνω πως η απόφαση για εγκατάλειψη αυτού του μοντέλου, είναι πλέον οριστική στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Φίλες και φίλοι,
Για όλα τα παραπάνω, από την 1η Σεπτεμβρίου ως νέα Περιφερειακή Αρχή αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη και καλούμε τους πάντες σε συλλογική συστράτευση.
Ανοιχτοί στις συνεργασίες, τον εποικοδομητικό διάλογο και την θετική συνεισφορά.
Με σεβασμό στον πλουραλισμό και τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.
Απομονώνοντας ταυτόχρονα αγκυλώσεις, ιδεοληψίες, μικροκομματισμό και προσωπικές ατζέντες.
Καλούμε όλες τις δυνάμεις αυτού του τόπου σε συλλογική συστράτευση και κοινό αγώνα, στην Εποχή των Επιλογών.
Στην περίοδο των μεγαλυτέρων προκλήσεων,
των μεγαλυτέρων κινδύνων,
των μεγαλυτέρων ευκαιριών.

Περήφανοι για το Αιγαίο μας, ήρθε η ώρα να το αναδείξουμε εντός κι εκτός συνόρων.
Περήφανοι για τους νησιώτες μας, ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις αρετές τους, τις ικανότητές τους, τη δημιουργικότητά τους.
Σίγουροι για τις δυνατότητες των νησιών μας απευθύνουμε πρόσκληση και σε όσους, εκτός Αιγαίου,
δεν κατανοούν τις δυσκολίες,
να έρθουν στο Αιγαίο.
Σε όσους δεν αντιλαμβάνονται την προοπτική,
να έρθουν στο Αιγαίο.
Σε όσους δεν βλέπουν την κρυμμένη ευκαιρία,
να έρθουν στο Αιγαίο.
Σε όσους αναζητούν εναγωνίως την βάση στην οποία θα χτίσουν ένα πιο σίγουρο μέλλον για αυτή τη χώρα,
να έρθουν στο Αιγαίο.

Κυρίες και κύριοι,
Κλείνω σημειώνοντας ότι υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες η Μοίρα και η Ιστορία σμίγουν σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, για να σηματοδοτήσουν τη στροφή.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
Καλή δύναμη, καλή δουλειά σε όλους…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες