Pages

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Άνω των 65 ετών ένας στους επτά Ελληνες



Την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών «αντιπροσωπεύει» ένας στους επτά Ελληνες, επιβεβαιώνοντας τον φόβο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «που γερνάει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, ποσοστό μεγαλύτερο του 14% του πληθυσμού είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 20% το 2020 και θα φτάσει το 30% το 2030. Και αυτό είναι σίγουρο ότι θα έχει επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ενώ σήμερα στην Ε.Ε. αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15 έως 64 ετών) ανά ένα συνταξιούχο, το 2060 η σχέση αυτή θα είναι δύο άτομα παραγωγικής ηλικίας για κάθε συνταξιούχο.
Την ίδια στιγμή η χώρα μας καθώς και η Ιταλία έχουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ε.Ε., εννέα τοις χιλίοις, μετά τη Γερμανία που έχει 8,4 τοις χιλίοις και την Πορτογαλία 8,5 τοις χιλίοις.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών καταναλώνουν δυσανάλογο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία. Ειδικότερα, από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς. Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και για οξέα περιστατικά το 25% των κλινών. Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία. Το 70% των υπερηλίκων έχει περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους και το 25% λαμβάνει περισσότερα από πέντε φάρμακα. Οι διάφορες μορφές καρκίνου είναι πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια.

Η Γηριατρική
Σύμφωνα τον πρόεδρο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας αμ. επικ. καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Καραϊτιανό, παρά τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων στη χώρα μας, η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν είναι αναγνωρισμένη η Γηριατρική ως ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση, ενώ η παρούσα οικονομική κρίση δυσχεραίνει την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην εν γένει καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής και ηλικιακής ομάδας.

πηγή: www.kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες