Pages

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Η Δ.Κ. Μάρπησσας για το κτήριο Γαβαλά: Ποτέ δεν αποφασίσαμε την κατεδάφισή του



Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας Άννα Αντωνοπούλου. * Η Δημοτική Κοινότητα, δια της Προέδρου της, απαντάει -στην ουσία- στη χθεσινή ανακοίνωση της ΚΕΠΟΣΑ για το θέμα και υποστηρίζει πως ποτέ δεν ελήφθη απόφαση για κατεδάφιση, αλλά αντιθέτως η κατά πλειοψηφία απόφαση ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πάρου επισκευής και αποκατάστασης του κτηρίου.

Σχετικά με την ανακοίνωση της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών - Οικολογία - Συμμετοχή - Αλληλεγγύη» - ΚΕΠΟΣΑ για το κτήριο Γαβαλά στη Μάρπησσα Πάρου που δημοσιεύσαμε χθες 10/3/2016 εδώ με τίτλο «Η ΚΕΠΟΣΑ για το κτήριο Γαβαλά στη Μάρπησσα Πάρου» η Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας έδωσε στη δημοσιότητα:
1. Τα πρακτικά της συνεδρίασης (3/2/2016) και την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας σχετικά με το κτήριο Γαβαλά.
2. Το διαβιβαστικό της απόφασης 11/2/2016 και
3. Ενημέρωση για το κτήριο Γαβαλά προς όλους τους αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς που υπογράφει η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας Άννα Αντωνοπούλου σχετικά με τη «σχετική αλληλογραφία και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την παλαιά διατηρητέα οικία ιδιοκτησίας Βύρωνα Γαβαλά και Νικολάου Γαβαλά».

Σύμφωνα με τα έγγραφα της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας, και που δημοσιεύουμε παρακάτω, η πρόσφατη (3/2/2016) απόφαση της Δ.Κ. που ελήφθη για το κτήριο Γαβαλά και έχει σταλεί, μεταξύ άλλων, για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, ήταν:
«1. Καλεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού) και την Αρχαιολογική Υπηρεσία Κυκλάδων να συντάξουν πραγματογνωμοσύνη για το διατηρητέο ακίνητο ιδιοκτησίας Βύρωνα και Νικολάου Γαβαλά στον οικισμό της Μάρπησσας, καταγράφοντας την σημερινή κατάσταση του ακινήτου και τις δυνατότητες επισκευής και αποκατάστασής του, εκτιμώντας παράλληλα και το κόστος αυτών.
2. Μετά την σύνταξη της πραγματογνωμοσύνης θα επανέλθει το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας για να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα των ιδιοκτητών της δωρεάς του ακινήτου στον Δήμο.
3. Εξουσιοδοτεί την Πρόεδρο για τα περαιτέρω».

Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΕΠ ΟΣΑ στη χθεσινή της ανακοίνωση (εδώ) ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας μετά από εισήγηση της Προέδρου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει την κατεδάφιση του κτηρίου επικαλούμενο δήθεν λόγους ασφαλείας και δημόσιας υγείας»!

Ακολουθούν:

1. Η ΑΠΟΦΑΣΗ 2016/5 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από τα πρακτικά της με αριθμό 1/ 3-2-2016 συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας

Στη Μάρπησσα Πάρου σήμερα 3 Φεβρουαρίου 2016 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00’ συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας ύστερα από την με αριθμό ΥΣ17/831/27-1-2016 πρόσκληση της Προέδρου του που επιδόθηκε σε καθένα από τους Συμβούλους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 88 του Ν. 3852/2010 για την συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

Περίληψη: «Ενημέρωση και λήψη απόφασης για το επικίνδυνο διατηρητέο κτίσμα ιδιοκτησίας Γαβαλά στην Μάρπησσα»

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης η Πρόεδρος διαπίστωσε ότι σε σύνολο 5 συμβούλων ήταν παρόντες 4, και συγκεκριμένα:
Παρόντες
1. Αντωνοπούλου Άννα - Πρόεδρος
2. Τριβυζά Εργίνα
3. Τριβυζάς Βασίλης
4. Τζανετάκη - Ισηγώνη Όλγα
Απόντες
1. Ραγκούση Αναστασία

Στη συνεδρίαση παρών ήταν και ο Αντωνόπουλος Δημήτρης, υπάλληλος του Δήμου Πάρου για την τήρηση των πρακτικών

Η Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας και εισηγήθηκε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης όπως κατωτέρω:

ΘΕΜΑ: 5ο
Αριθ. Απόφασης: 5/2016
Για το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης η Πρόεδρος είπε τα εξής:
Η κ. Όλγα Ισηγώνη ζητά να συζητηθεί το 5ο θέμα πριν από την συζήτηση του 4ου παρακαλώ να αποφασίσουμε σχετικά. το Συμβούλιο συμφωνεί με το αίτημα της κ. Ισηγώνη και συζητά το 5ο θέμα πριν από το 4ο.

Για το 5ο θέμα της ΗΔ η Πρόεδρος είπε τα εξής:
Η Προϊσταμένη Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου επικοινώνησε μαζί μου στις 22.01.2016 και μου ζήτησε στοιχεία και ενέργειες που έχουν γίνει από την Κοινότητα Μάρπησσας.
Την ενημέρωσα ότι ήδη έχω ξεκινήσει μια καταγραφή των ενεργειών που ήδη έχω βρει και που υπάρχει στο Αρχείο της Κοινότητάς μας, για να τεθεί θέμα ημερήσιας διάταξης σε συνεδρίαση του συμβουλίου μας.
Την Δευτέρα 25/1/2016 επικοινώνησα με την Τεχνική Υπηρεσία και μου είπαν ότι έχουν εντολή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μηχανικός του Δήμου για να τραβήξει φωτογραφίες του οικήματος ΓΑΒΑΛΑ.
Συγχρόνως επικοινώνησε μαζί μου και υπάλληλος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου κ. Δημήτρης Μέντης και πήγαμε μαζί και τράβηξε φωτογραφίες για να τις στείλει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην κ. Γεραβέλη (2103250148/ Εσωτ: 626 και 2013218075 και 210 3251044 Δ/νση: Επαμεινώνδα 10 Αθήνα 105 55)
Επικοινώνησα με την κ. Γεραβέλη για να ενημερωθώ επί του θέματος, την ρώτησα αν υπάρχει κάποια νέα αίτηση ή αναφορά και μου απάντησε ότι βρήκε μία αίτηση από το 2007 του κ. Στρατή Τέλογλου και ότι ασχολείται με το θέμα.
Φυσικά απόρησα και αναρωτήθηκα για το «Ενδιαφέρον», μου ζήτησε περαιτέρω στοιχεία και την ενημέρωσα ότι ήδη έχω κάνει καταγραφή ενεργειών από το 1988 μέχρι και το 2015 και ότι με επιστολή μου θα τα διαβιβάσω στον κ. Δήμαρχο αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πάρου, στους ιδιοκτήτες και φυσικά και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Η επιστολή με την καταγραφή πήγε με e-mail της 28.1.2016 αλλά και πακέτο όλη η σχετική αλληλογραφία την Δευτέρα 1/2/2016.
Ο κ. Γαβαλάς επικοινώνησε και μου ανέφερε ότι συνεχίζει και θέλει να Δωρίσει το Διατηρητέο οίκημά τους στην Κοινότητα Μάρπησσας, έστειλε δε και με e-mail ως επιβεβαίωση διατήρησης της ισχύος της από 23.04.2010 επιστολής - πρότασης Δωρεάς Βύρων και Νικολάου Γαβαλά την Πέμπτη 28/1/2016. Διότι ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να στείλει νέα επιστολή.
Μετά από όλο αυτό το πακέτο εγγράφων, αιτήσεων, επιστολών, αποφάσεων και εφόσον έχουν περάσει ήδη από το 2010… 6 χρόνια και δεν έχει βρεθεί λύση ή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να δουν σοβαρά ή οι ιδιοκτήτες να διερευνήσουν την δυνατότητα παραχώρησης του ως άνω οικοδομήματος και σε άλλους ενδιαφερόμενους, προτείνω τα εξής:
1. Οι Αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού όπως, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου όπως προβούν σε αυτοψία και πραγματογνωμοσύνη για την σημερινή επικίνδυνη κατάσταση του κατά τα άλλα Διατηρητέου Οικοδομήματος ιδιοκτησίας ΓΑΒΑΛΑ που πέρασαν τόσα χρόνια και πάλι είμαστε στο Α.
2. Να κρίνουν αν είναι κατάλληλο προς αξιοποίηση βάση μιας Προμελέτης να μας ενημερώσουν για το ύψος της δαπάνης που θα απαιτηθεί για την ανακατασκευή και αναστύλωσή του.
3. Να εγγυηθούν την σύνταξη μελέτης αν όχι, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για το αποχαρακτηρισμό ως Διατηρητέου Οικοδομήματος, γιατί οι μέχρι τώρα ενδείξεις που έχουμε είναι ότι έχει καταστεί άκρως επικίνδυνο κτίσμα εντός του Παραδοσιακού οικισμού Μάρπησσας.
4. Να αφαιρεθούν οι εναπομείνασες μεταλλικές λαμαρίνες που υπάρχουν ακόμη στην οροφή του κτηρίου με κίνδυνο να ξεκαρφωθούν και αυτές όπως και οι προηγούμενες και να σκορπιστούν σε όλο το χωριό με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες όπως το 2012.
5. Να αφαιρεθούν οι μεταλλικές σκάφες και οι μεταλλικές κολώνες που καταλαμβάνουν το μισό μέρος από τον Κεντρικό Δημοτικό δρόμο εντός του Παραδοσιακού οικισμού Μάρπησσας και που είναι επικίνδυνες αλλά και απαράδεκτες λόγω του ότι ο δρόμος αυτός έχει μεγάλη κίνηση κυρίως κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες κατά τις ημέρες του ΠΑΣΧΑ.
Επίσης να διερευνηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αν έχουν καταβληθεί τα τέλη κάλυψης Κοινοτικού δρόμου δηλ. τα 30 τ.μ. που του έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο για την τοποθέτηση των μεταλλικών σκαφών και μεταλλικών στύλων, από τότε που επέτρεψαν στους ιδιοκτήτες την κάλυψη του Δημοτικού χώρου.
6. Να προβεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων σε άλλα μέτρα σύγχρονα προστασίας του επικίνδυνο κτίσματος.
7. Επίσης εκτός από τις καιρικές συνθήκες και τα χρόνια που πέρασαν έχουν επιβαρύνει το οίκημα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι και εστία μόλυνσης από το Ερπετά και Τρωκτικά που φωλιάζουν σ’ αυτό.
Επίσης από την μεγάλη Τουριστική κίνηση κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες και από τους κραδασμούς από τα πατήματα των Γκρουπ και των κατοίκων που γίνονται κατά τις εκδηλώσεις μήπως και αυτό συμβάλλει στην επικινδυνότητα κατάρρευσής του.
8. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει άμεσα να ανταποκριθούν και να εξετάσουν την σημερινή κατάσταση του ήδη χαρακτηρισμένου επικίνδυνου κτίσματος, τότε οι ιδιοκτήτες Βύρων και Νικόλαος Γαβαλάς να επανέλθουν με νέο αίτημα Δωρεάς - παραχώρησης με όρους που να μην δεσμεύουν την Δημοτική Κοινότητα και τον Δήμο Πάρου σχετικά με το σκοπό αξιοποίησης του.
Διότι αν αυτό κριθεί άκρως ακατάλληλο κτίσμα και η δαπάνη αποκατάστασης είναι μεγάλη και δεν θα μπορέσει να ενταχθεί και κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, τότε να προβούμε στον αποχαρακτηρισμό του ως Διατηρητέο Αρχοντικό Γαβαλά και να κατεδαφιστεί και να γίνει Πλατεία η οποία να ονομαστεί «Πλατεία οικ. ΓΑΒΑΛΑ».
9. Οι όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα χωρίς άλλη αναβολή γιατί δεν είναι δυνατόν να προηγείται η Διατήρηση του κτίσματος από την ασφάλεια των συγχωριανών και των πολυάριθμων επισκεπτών μας.

Η σύμβουλος της Δημ. Κοινότητας Μάρπησσας κ. Όλγα Ισηγώνη ανέφερε τα εξής:
Από το 1988, το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, έχει γνωμοδοτήσει και στις 17/3/1989 το Υπουργείο κηρύσσει διατηρητέο το κτίριο Γαβαλά, μεταξύ πολλών εκκλησιών (Το κτίριο είναι το Νο 17).
Από το 1989 η Κοινότητα Μάρπησσας έχει κάνει ενέργειες για το εν λόγω κτίσμα και το 2000 ζητά από τους ιδιοκτήτες να το αγοράσει για να το αξιοποιήσει.
Από τότε έως σήμερα ζητούν όλες οι τοπικές δημοτικές αρχές, να κατεδαφιστεί ή να ληφθούν μέτρα γιατί είναι επικίνδυνο (βάζοντας σάλτσα και άλλα κτίσματα) στέλνοντας εξώδικα. Το 2008 οι ιδιοκτήτες στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους ζητούν άδεια για υποστήριξη του κτιρίου για να προστατευτούν οι διερχόμενοι. Και έρχεται ο Δήμος το 2010 όπου ζητά να απομακρυνθούν τα στέγαστρα. Οι ιδιοκτήτες τον Μάιο του 2010 προσφέρουν με δωρεά στο δήμο, και τον Αύγουστο του 2010 ο Δήμος την απορρίπτει, λόγω έλλειψης χρημάτων(!!!!) και πετάει το μπαλάκι στο ΥΠΠΟ. Με διάφορα έγγραφα το ΥΠΠΟ πετάει το μπαλάκι από την μία εφορεία στην άλλη ή τουλάχιστον δεν αναφέρονται εγγράφως για το τι έχουν κάνει.
Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι χειρότερο μπορούσε να αποφασιστεί γιατί καθυστέρησε 6 χρόνια την επισκευή που θα μπορούσε να είχε ήδη δρομολογηθεί. Σε όλα τα κράτη, σε οικισμούς παραδοσιακούς προσπαθούν να αναστηλώσουν κτίσματα πάλαια, γιατί προσδίδουν αξία και εισόδημα στις πόλεις τους και εμείς προσπαθούμε ανεπιτυχώς, ευτυχώς, να το γκρεμίσουμε ή να το αφήσουμε να πέσει μόνο του.
Και συνεχίζουμε σαν δήμος με εξώδικα και αναφορές. Η όλη ιστορία είναι ότι 21 μέχρι την δωρεά που απέρριψε το Δημοτικό Συμβούλιο και σήμερα, 27 χρόνια ψάχνουμε πως θα κατεδαφίσουμε μόνο το συγκεκριμένο κτίσμα. Προφασιζόμενοι την συνεχιζόμενη αποσάθρωση του και τα υπαρκτά και ανύπαρκτα προβλήματα, όπως τρακάρουν πάνω στα υποστυλώματα, (που εξέχουν από τα κτίρια μόνον 15-20 εκ.), που καλύπτουν τον μισό δρόμο, κατά την έκθεση της προέδρου. Δείτε τις φωτογραφίες για το ανυπόστατο των λεγομένων. Τι ακριβώς ζητά η τοπική κοινότητα δεν κατάλαβα «Να προβεί κάθε ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ στις απαιτούμενες ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΜΕΣΑ». Δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα.
Νόμιμη ενέργεια δεν έχει ζητηθεί για κανένα άλλο παρακείμενο κτήριο. Ακριβώς δίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο έχει ένα γκρεμισμένο κτήριο όπου δεν φαίνεται πια πόσα σκουπίδια έχει μέσα. Μπροστά και σε επαφή με το κτήριο Γαβαλά υπάρχει το κτίσμα του Μ. Παντελαίου, το οποίο και αυτό είναι ετοιμόρροπο, στην πλατεία επίσης προς την πλατεία Αριστοτέλη υπάρχει και ένα ακόμα κτήριο με βεράντα και πέργκολα και αυτό με πεσμένο δώμα.
Στις φωτογραφίες που τράβηξα την 31η/1/2016 πάνω στις λαμαρίνες προφύλαξης του δρόμου υπάρχουν ελάχιστα τμήματα σοβά και ίσως κάποιων πετρών από το κτίσμα Γαβαλά.
Προς τι η συζήτηση για το συγκεκριμένο μόνο κτίσμα.
Είναι προφανές λάθος το ότι δεν έχει επισκευαστεί, ένα όντως σημαντικό κτίσμα, στον κεντρικό ιστό του οικισμού, αλλά είναι εξίσου σημαντικά και τα άλλα κτίρια, που είναι εξίσου επικίνδυνα και εστίες μόλυνσης.
Το συγκεκριμένο κτίριο δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί από διατηρητέο, άρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ξανασυζητήσουμε με τους ιδιοκτήτες ώστε να δούμε μαζί τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν, ώστε είτε το κτίσμα να δωριθεί ξανά στον Δήμο και παράλληλα να ενεργοποιηθούν οι τεχνικές υπηρεσίες ή όποια υπηρεσία κρίνεται αρμόδια για την εξεύρεση χρημάτων για την επισκευή του, με την επιστασία της Αρχαιολογίας αλλά και ίσως την οικονομική της υποστήριξη.
Αλλιώς ότι και όσες διαμαρτυρίες και να κάνουμε το κτήριο θα καταρρεύσει. Και εμείς απλώς συζητάμε για να συζητάμε.
Η εμπειρία των 27 χρόνων έχει δείξει ότι όσα χαρτιά σημαντικά ή όχι, και να κάνουμε, απλά φαίνεται ότι κάτι κάνουμε. Αν δεν πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να επισκευαστεί, θα έχουμε σύντομα ή αργότερα άλλο ένα ερείπιο στον οικισμό.
Σας επισυνάπτω 6 φωτογραφίες.

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος απάντησε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει ενέργειες και για τα άλλα επικίνδυνα κτίσματα του χωριού. Δεν υπάρχει εμμονή με το συγκεκριμένο ακίνητο του κ. Γαβαλά, αλλά είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αφενός μεν γιατί έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, αφετέρου δε επειδή λόγω της θέσης του, του ύψους και του όγκου του είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, υπάρχει δε και το αίτημα της δωρεάς και γι’ αυτό ασχολούμαστε περισσότερο ώστε να βρούμε μια λύση.

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση της Προέδρου, και τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/2010, μετά από μακρά διαλογική συζήτηση,

Αποφασίζει κατά πλειοψηφία:
1. Καλεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού) και την Αρχαιολογική Υπηρεσία Κυκλάδων να συντάξουν πραγματογνωμοσύνη για το διατηρητέο ακίνητο ιδιοκτησίας Βύρωνα και Νικολάου Γαβαλά στον οικισμό της Μάρπησσας, καταγράφοντας την σημερινή κατάσταση του ακινήτου και τις δυνατότητες επισκευής και αποκατάστασής του, εκτιμώντας παράλληλα και το κόστος αυτών.
2. Μετά την σύνταξη της πραγματογνωμοσύνης θα επανέλθει το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας για να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα των ιδιοκτητών της δωρεάς του ακινήτου στον Δήμο.
3. Εξουσιοδοτεί την Πρόεδρο για τα περαιτέρω.

Η κ. Όλγα Ισηγώνη εμμένει στην άποψή της ότι πρέπει να πάρουμε απόφαση για την αποδοχή της δωρεάς του ακινήτου και για την επισκευή και αποκατάστασή του για τους λόγους που έχει εκθέσει παραπάνω.

Αφού συντάχτηκε και αναγνώστηκε αυτό το πρακτικό υπογράφεται όπως κατωτέρω:
Η Πρόεδρος
Τα μέλη
Ο Γραμματέας
Ακριβές Απόσπασμα
Η Πρόεδρος της Δ.Κ. Μάρπησσας
Άννα Αντωνοπούλου
Ο Γραμματέας
Δημ. Αντωνόπουλος


2. ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 5/2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ

Μάρπησσα 11 Φεβρουαρίου 2016
Αριθ. Πρωτ.: ΥΣ 40/1433

ΠΡΟΣ:
1) κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου
2) Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών
3) Δ/νση Πολεοδ. Σχεδιασμού Δήμου Πάρου
4) Εφορία Αρχ/των Κυκλάδων (υπόψη κ. Γεραβέλη), Επαμεινώνδα 10, 105 55 Αθήνα
5) Νομική Υπηρεσία Δήμου Πάρου

ΘΕΜΑ: Αποστολή απόφασης αριθ. 5/2016 του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας για ενημέρωση και λήψη απόφασης για το επικίνδυνο διατηρητέο κτίσμα ιδιοκτησίας Γαβαλά στη Μάρπησσα»

Σας στέλνουμε συνημμένα απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης αριθ. 1/3-2-2016 του συμβουλίου της Δημ. Κοιν. Μάρπησσας που περιέχει την απόφασή του αριθ. 5/2016 που αφορά στο αντικείμενο του θέματος και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας
Τ.Υ.
Άννα Αντωνοπούλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- κ. Δήμαρχο Πάρου
- Γραφείο Αντιδημάρχων
- Συμβούλους Δ.Κ. Μάρπησσας
- Δημ. Συμβούλους κ.κ. Πούλιο Γεώργιο, Άγουρο Άγγελο και Βλαχογιάννη Χρήστο
- κ.κ. Βύρωνα και Νικόλαο Γαβαλά


3. ΚΤΙΣΜΑ ΓΑΒΑΛΑ ΜΑΡΠΗΣΣΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ

Μάρπησσα 27/01/2016
Αριθ. Πρωτ.: Υ.Σ. 16/812

ΠΡΟΣ:
1. κ.Δήμαρχο Πάρου
2. κ. Πρόεδρο και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου
3. Γραφείο Αντιδημάρχων
4. Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου
5. Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Πάρου
6. Νομική Υπηρεσία Δήμου Πάρου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Eφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (υπόψη κ. Γεραβέλη), Δ/νση: Επαμεινώνδα 10, 105 55 Αθήνα
2. κ. Βύρωνα Γαβαλά, Δ/νση: Δοξαπατρί 5 Αθήνα
3. κ. Νικόλαο Γαβαλά, Καραολή και Δημητρίου 30, Χαϊδάρι Αττικής
4. Σύλλογο Γυναικών Μάρπησσας

ΘΕΜΑ: Διατηρητέο οίκημα ιδιοκτησίας «ΓΑΒΑΛΑ» στη θέση Αγίου Νικολάου στον Παραδοσιακό οικισμό Μάρπησσας (ΦΕΚ 209/17.03.1989).

Σας διαβιβάζουμε την σχετική αλληλογραφία και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την παλαιά διατηρητέα οικία ιδιοκτησίας Βύρωνα Γαβαλά και Νικολάου Γαβαλά και για ακόμη μια φορά, σας επισημαίνουμε τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Παραδοσιακού οικισμού Μάρπησσας, από το εν λόγω ακίνητο, το οποίο έχει υποστεί από την πάροδο του χρόνου μεγάλες κτιριακές ζημιές. Οι ιδιοκτήτες με επιστολή τους είχαν δηλώσει ότι το παραχωρούσαν στον Δήμο Πάρου για την αξιοποίηση του κτίσματος.
Το τότε Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση δεν έκανε αποδεχτή την δωρεά των ιδιοκτητών και παρέπεμψε στο Υπουργείο Πολιτισμού την αποδοχή και την αξιοποίηση του ακινήτου εφόσον έχει χαρακτηριστεί σύμφωνα με το ΦΕΚ. 209/1989 ως διατηρητέο οίκημα.
Επειδή όμως μέχρι σήμερα έχουμε πολύ καλά αντιληφθεί, ότι ουδείς δεν επιθυμεί να δώσει λύση σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα και ακόμη το οίκημα που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του Παραδοσιακού μας Οικισμού εξακολουθεί και είναι εστία μόλυνσης, άκρως επικίνδυνο, υπάρχουν συνεχώς διαμαρτυρίες γειτόνων, κατοίκων αλλά και επισκεπτών. Είναι στο πέρασμα προς την Κεντρική Πλατεία του Αγίου Νικολάου του Χωριού μας, όπου υπάρχει και η μοναδική Παραδοσιακή Ταβέρνα που δίνει ζωντάνια σ’ αυτό, καθώς και το μοναδικό στην Μάρπησσα αλλά και στο νησί μας ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ.
Στον Παραδοσιακό Οικισμό Μάρπησσας, υπάρχει μεγάλη κίνηση και προσέλευση κατοίκων και παραθεριστών καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Είναι αδιανόητο, το διατηρητέο οίκημα Γαβαλά να υπάρχει στη σημερινή του κατάσταση με τις αποκρουστικές λαμαρίνες στην οροφή, με τον κίνδυνο σε έντονες καιρικές συνθήκες και πάλι να φύγουν και να βρεθούν τα κομμάτια της σε όλο το Χωριό μας, όπως έγινε με ισχυρούς ανέμους το 2012. Επίσης υπάρχουν μεταλλικές κολώνες με μεταλλικές σκάφες που καλύπτουν τον μισό κεντρικό πλακοστρωμένο δημοτικό δρόμο και έχουν ως αποτέλεσμα κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες να είναι επικίνδυνες για τους διερχόμενους κατοίκους και τουρίστες αφού έχουν συμβεί αρκετά περιστατικά με κίνδυνο της ζωής τους αφού συχνά τρακάρουν σ’ αυτά.
Προτείνω λοιπόν, πριν θρηνήσουμε θύματα και για την προστασία όλων, να προβεί κάθε Αρμόδια Υπηρεσία στις απαιτούμενες νόμιμες διαδικασίες άμεσα σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες κ.κ. Βύρωνα & Νικόλαο Γαβαλά, πριν καταρρεύσει η εν λόγω οικία «Γαβαλά» και δημιουργηθούν σοβαρότερα προβλήματα.

Παρακάτω καταγράφουμε τις ενέργειες που υπάρχουν στο Αρχείο της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας του Δήμου Πάρου προς ενημέρωσή σας:
1. Αριθ. πρωτ.: 169/18.2.1989 έγγραφο της Κοινότητας Μάρπησσας, με το οποίο ζητούσαν να σταλεί επιτροπή για να ελέγξει τα κτίσματα, σε αυτό το έγγραφο είχε αναφερθεί και το εν λόγω ακίνητο.
2. Αριθ.πρωτ: 1619/20.4.1989 Έκθεση Επικίνδυνου Σπιτιού (αριθ. έκθεσης :7/89), του Πολεοδομικού Γραφείου Νάξου, που το χαρακτηρίζει ως επικίνδυνο κτίσμα υποδεικνύει τι ενέργειες πρέπει να γίνουν και από την Β’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχ/των (Κλεψύδρας 2, 10555 Αθήνα).
3. Την αριθ.16/2000 απόφαση του Τοπικού συμβουλίου Δημοτικού Δ/τος Μάρπησσας που αφορά την πρόταση για το διατηρητέο μνημείο «Οικία Γαβαλά» στη Μάρπησσα.
4. Την αριθ.387/2000 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου, που αφορά την έγκριση πρότασης του τοπικού συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος Μάρπησσας, για αγορά διατηρητέας οικίας στη Μάρπησσα.
5. Το αριθ. πρωτ.: 3220/26.03.2003 έγγραφο του Δημοτικού Διαμ/τος Μάρπησσας με θέμα: Επικίνδυνα κτίσματα ιδιωτών.
6. Το με αριθ. πρωτ.: 10998/19.08.2003 έγγραφο του Δημοτικού Διαμ/τος Μάρπησσας με θέμα: Επικίνδυνα κτίσματα ιδιωτών.
7. Την με αριθ. πρωτ.: 11476/1.9.2003 αίτηση Περιοίκων περιοχής με θέμα: Επικίνδυνο Ερείπιο εντός Παραδοσιακού οικισμού Μάρπησσας.
8. Το με αριθ. 490/20.1.2004 έγγραφο του Δημοτικού Διαμ/τος Μάρπησσας με θέμα: Αντιμετώπιση προβλήματος που βρίσκονται στον Παραδοσιακό οικισμό Μάρπησσας.
9. Την με αριθ. 2/2004 απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μάρπησσας που αφορά: την αντιμετώπιση του προβλήματος των παλιών επικίνδυνων κτισμάτων που βρίσκονται στον παραδοσιακό οικ. Μάρπησσας.
10. Το με αριθ. πρωτ: 822/7.3.2004 έγγραφο του Πολεοδομικού Γραφείου Νάξου με θέμα: Αποστολή στοιχείων ιδιοκτητών επικίνδυνων κτισμάτων στον οικ. Μάρπησσας ν. Πάρου.
11. Με το αριθ. πρωτ.: 10830/7.9.2004 έγγραφο του Δημοτικού Διαμερίσματος Μάρπησσας με θέμα: Αντιμετώπιση προβλήματος των παλιών και επικίνδυνων κτισμάτων εντός του Παραδοσιακού οικ. Μάρπησσας.
12. Με το αριθ. 4065/25.10.2004 έγγραφο του Πολεοδομικού Γραφείου Νάξου με θέμα: Ζητούνται στοιχεία.
13. Με το αριθ. πρωτ.: Π.Γ.Ν.2599/6.7.2005 έγγραφο του Πολεοδομικού Γραφείου Νάξου, το οποίο πρωτοκολληθεί ως εισερχόμενο με αριθ. πρωτ: 8042/21.7.2005 που αφορά: Απάντηση σε αίτηση - αναφορά.
14. Επιστολή Περίοικου κ. Στρατή Τέλογλου, η οποία πρωτοκολλήθηκε ως εισερχόμενο με τον αριθ. πρωτ.: 4713/3.4.2007 του Δήμου Πάρου με θέμα: Οικία Γαβαλά στην Μάρπησσα Πάρου.
15. Με το αριθ. 9596/2.7.2007 έγγραφο με θέμα: ακίνητο ιδιοκτησίας Γαβαλά Βύρωνα και Γαβαλά Επαμεινώνδα ως άκρως επικίνδυνο για κατάρρευση κτίσμα στον παραδοσιακό οικισμό Μάρπησσας.
16. Με την αριθ. 22/2007 απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμ/τος Μάρπησσας, που αφορά την πρόταση για την αποστολή εξώδικου του δήμου Πάρου προς στους ιδιοκτήτες επικίνδυνου κτίσματος (οικίας Γαβαλά) στη Μάρπησσα Πάρου.
17. Με το αριθ. πρωτ: 16598/23.11.2007 έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας Δήμου Πάρου με θέμα: Αποστολή εξώδικου Δήμου Πάρου προς ιδιοκτήτες ετοιμόρροπου κτίσματος (οικίας Γαβαλά) στη Μάρπησσα Πάρου.
18. Με την αριθ. 453/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου που πάρθηκε κατά την συνεδρίαση 18.12.2007 με θέμα: «Αποστολή εξώδικου Δήμου Πάρου προς ιδιοκτήτη ετοιμόρροπου κτίσματος (οικία Γαβαλά) στη Μάρπησσα Πάρου».
19. Με το αριθ. πρωτ.: 11455/28.07.2008 ως εισερχόμενο αίτημα του συνιδιοκτήτη κ. Βύρωνα Γαβαλά με την οποία ζητούσε την χορήγηση άδειας κατάληψης πεζοδρομίου σε σύνολο 30 τ.μ., προκειμένου να στηθεί σκέπη επί ικριωμάτων κατά μήκος του κτιρίου ιδιοκτησίας Νικολάου και Βύρωνα Γαβαλά, πλησίον της Πλατείας Αγίου Νικολάου του Δημοτικού Διαμερίσματος Μάρπησσας στη Μάρπησσα, για την προστασία των Πεζών. (Επικίνδυνο Κτίσμα). (Γνωστοποίηση Δ/Δ Μάρπησσας 02-07-2007 αριθ. πρωτ.: 9596).
20. Με την αριθ. 9/2008 απόφαση που αφορά την γνωμοδότηση για την χορήγηση άδειας χρήσης Κοινόχρηστου χώρου για εργασίες αντιστήριξης του κτηρίου ιδιοκτησίας Γαβαλά στη θέση Αγίου Νικολάου στη Μάρπησσα.
21. Με την αριθ. 332/2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου που πάρθηκε κατά την συνεδρίαση της 26.8.2008 με θέμα: Χορήγηση άδειας κατάληψης κοινοχρήστου χώρου στη θέση Αγ. Νικόλαος Μάρπησσας για εργασίες αντιστήριξης κτιρίου στον Γαβαλά Βύρωνα.
22. Με την αριθ. πρωτ.: 1893/22.2.2010 ως εισερχόμενη επιστολή στο Δήμο Πάρου αναφορά κατοίκων του Παραδοσιακού οικισμού Μάρπησσας, με θέμα: την άμεση απομάκρυνση κατασκευής από λαμαρίνες προκειμένου να προστατευθούν οι γειτονικές ιδιοκτησίες και οι περαστικοί, με την οποία καλούσαν κάθε αρμόδια αρχή να λάβει μέτρα για το επικίνδυνο αυτό κτίσμα.
Η αναφορά δε αυτή είχε αποσταλεί προς το Υπουργείο Πολιτισμού και λοιπές υπηρεσίες.
23. Με το αριθ. πρωτ.: 0,15/1.3.2010 έγγραφο του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας με το οποίο διαμαρτύρεται και αναφέρει ότι το οίκημα αυτό αποτελεί από πλήρη αποσύνθεση, υπό κατάρρευση, είναι εστία μόλυνσης για την περιοχή και φιλοξενεί σκουπίδια και ερπετά που συχνά είναι επισκέπτες γειτονικών σπιτιών.
24. Με την αριθ. 109/2010 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Πάρου που πάρθηκε κατά την συνεδρίαση της 26.3.2010 με θέμα: Λήψη απόφασης επί αιτήματος του συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας σχετικά με το πρόβλημα ετοιμόρροπης διατηρητέας οικίας στο Δ.Δ. Μάρπησσας.
Αποφάσισε ομόφωνα τα εξής: «Αναθέτει στην Νομική Υπηρεσία του δήμου να πράξει τα δέοντα για να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση του κτιρίου της οικογενείας Γαβαλά, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο και το οποίο βρίσκεται στο Παραδοσιακό οικισμό του Δημοτικού Διαμερίσματος Μάρπησσας».
25. Με το από 14.4.2010 Υπηρεσιακό Σημείωμα της νομικής Υπηρεσίας Δήμου Πάρου, με θέμα: Έκδοση Πρωτοκόλλου Διοικητικής αποβολής. και με σχετ.: η υπ’ αριθμό 4263/16.3.2010 έκθεση αυτοψίας, η υπ’ αριθμό 115/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου.
Το οποίο αναφέρει: «Με την ανωτέρω έκθεση αυτοψίας και το συνημμένο πρόχειρο τοπογραφικό της τεχνικής υπηρεσίας…».
26. Με την αριθ. πρωτ.: 5280/12.05.2010 ως εισερχόμενη Πρόταση Δωρεάς στο Δήμο Πάρου των συνιδιοκτητών Βύρωνα Γαβαλά του Δημητρίου κατοίκου Αθηνών (οδός Δοξαπατρή αριθ. 5) και Νικολάου Γαβαλά του Επαμεινώνδα , κατοίκου Χαϊδαρίου Αττικής (οδός Καραολή Δημητρίου αριθ. 30), στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Είμαστε συνιδιοκτήτες κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου καθένας από εμάς ενός πεπαλαιωμένου οικοδομήματος, το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο με το ΦΕΚ 209/1989 στη θέση του Παραδοσιακού οικισμού Μάρπησσας Πάρου, χαρακτηρισμένο ως «Αρχοντικό ιδιοκτησίας Γαβαλά»… κ.λπ.
27. Με το αριθ. πρωτ. 10384/26.08.2010 έγγραφο του Γραφείου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου, προς: κ.κ. Β. & Ν. Γαβαλά, Υπουργείο Πολιτισμού Γενική Δ/νση αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Δ/νση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Προστασίας Μνημείων Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής (Πλ. Καρύτση 12, 10561 Αθήνα) αποσταλεί αντίγραφο της με αριθ. 298/2010 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου με θέμα: «Λήψη απόφασης επί προτάσεως δωρεάς ακινήτου των κ.κ. Β. & Ν. Γαβαλά» όπου ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:
«1. Απορρίπτει κατ’ αρχήν την αποδοχή δωρεάς ακινήτου στον Παραδοσιακό οικισμό Δ.Δ. Μάρπησσας Πάρου, ιδιοκτησίας των κ.κ. Βύρωνα και Νικόλαου Γαβαλά, λόγω έλλειψης χρημάτων για τη διατήρηση ή αναστήλωση του συγκεκριμένου κτιρίου.
2. Διαβιβάζει το αίτημα των ενδιαφερομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού προτείνοντας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ή την ένταξη σε κάποιο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναστήλωση του κτηρίου, ή σε αντίθετη περίπτωση να κριθεί κατεδαφιστέο λόγω επικινδυνότητας.
3.Θα επανέλθει στο Δ.Σ. για επανεξέταση μετά την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού».
28. Με το αριθ. πρωτ.: 1165/15.10.2010 έγγραφο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, με θέμα: Στερέωση και προστασία του Αρχοντικού ιδιοκτησίας Γαβαλά, στη Μάρπησσα Πάρου, προς την 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, διαβίβασε το έγγραφο των κατοίκων 12.02.2010 του Δημοτικού Διαμερίσματος Μάρπησσας με θέμα στερέωση και προστασία του Αρχοντικού, ιδιοκτησίας Γαβαλά… κ.λπ.
29. Με το ΥΠΠΟΥ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Φ27/83791/4196 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Τμήμα: Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας, προς: Τη 2η Ε.Β.Α, Κλεψύδρας 2 - 10555 Αθήνα με θέμα: Διαβίβαση της αρ., 289/2010 απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Πάρου αναφορικά με την οικία Γαβαλά (πρώην Ναυπλιώτη) στη Μάρπησσα Πάρου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, σας διαβιβάζουμε το αρ. πρωτ. 10384/26.8.2010 έγγραφο Γραφείου Δημ. Συμβ. Δήμου Πάρου, με συνημμένη την αρ.289/2010 απόφασης του Δ.Σ. Δήμου Πάρου, με θέμα «Λήψη απόφασης επί προτάσεως δωρεάς ακινήτου των κ.κ. Β. και Ν. Γαβαλά προς το Δήμο Πάρου», που αφορά την χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο οικία Γαβαλά (πρώην Ναυπλιώτη) και παρακαλούμε, εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για μνημείο που εμπίπτει στις αρμοδιότητές σας:
α) να τηρηθεί η διαδικασία για τον έλεγχο της κατάστασης του μνημείου κατά το αρ.41 του Ν. 3028/2002, βάσει της αριθ. ΥΠΠΟ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/27744/27-3-209 Υ.Α. «Προστασία ετοιμόρροπων μνημείων» (ΦΕΚ 627/Β/3.4.2009) και
β) λαμβανομένων υπόψη των αναγκών της Υπηρεσίας σας και σε συνεννόηση με τους ενδιαφερομένους, να εξετάσετε τη δυνατότητα και σκοπιμότητα ένταξης των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με την προοπτική αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου για τις ανάγκες του ΥΠ.ΠΟ.Τ.».
30. Με το έγγραφο αριθ.1165/15.10.2010 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Γενική Δ/νση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, με θέμα: Στερέωση και προστασία του αρχοντικού, ιδιοκτησίας Γαβαλά, στη Μάρπησσα Πάρου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Σας στέλνουμε συνημμένα το με ημερομηνία 12.2.2010 έγγραφο των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Μάρπησσης, με θέμα τη στερέωση και προστασία του Αρχοντικού, ιδιοκτησίας Γαβαλά, στη Μάρπησσα Πάρου και παρακαλούμε να το εξετάσετε λόγω αρμοδιότητας.
Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι, ύστερα από εξέταση του Αρχείου της Υπηρεσίας μας, το προαναφερόμενο κτήριο δεν έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο».
31. Με την αριθ. 245/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου, που πάρθηκε της 22.06.2011 συνεδρίασή του, με θέμα: «Απόφαση για εντολή στη Ν.Υ. προς έκδοση εξώδικης ειδοποίησης σε ιδιοκτησίες επικίνδυνων κτισμάτων εντός του Παραδοσιακών Οικισμών Μάρπησσας και Παροικιάς», στην οποία ομόφωνα αναφέρονται τα εξής: «Αναθέτει στην Νομική Υπηρεσία του Δήμου Πάρου την έκδοση εξώδικης ειδοποίησης στους ιδιοκτήτες επικίνδυνων κτισμάτων ενός των Παραδοσιακών Οικισμών Μάρπησσας και Παροικιάς».
32. Με το αριθ. πρωτ.: Υ.Σ./112/19.09.2011 έγγραφο της Τοπικής Κοινότητας Μάρπησσας, προς την Νομική Υπηρεσία Δήμου Πάρου, το οποίο ανέφερε τα εξής:
«Σε συνέχεια της με αριθ. 245/2011 απόφαση του Δ.Σ., που αφορά την εντολή προς την νομική Υπηρεσία προς έκδοση εξώδικης ειδοποίησης σε ιδιοκτήτες επικίνδυνων κτισμάτων ενός Παραδοσιακών οικισμών Μάρπησσας και Παροικιάς, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν έχετε προχωρήσει τις διαδικασίες για την εξώδικη ειδοποίηση.
Επισημαίνουμε ότι τα κτίσματα που υπάρχουν στη Μάρπησσα είναι παλαιά και επικίνδυνα και πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να λάβουν δραστικά μέτρα για την προστασία της ιδιοκτησίας τους, ώστε να αποφευχθεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός στον Παραδοσιακό οικισμό Μάρπησσας».
33. Με το αριθ. Πρωτ.: Υ.Σ. 103/2711/10.03/2015 έγγραφο της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας, προς: Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου, Δ/νση Τεχν. Υπηρεσίας Δήμου Πάρου, Νομική Υπηρεσία Δήμου Πάρου, με θέμα: «Επικίνδυνα κτίσματα στον οικισμό Μάρπησσας», στο οποίο αναφέρονται τα εξής: Εντός του Παραδοσιακού Οικισμού Μάρπησσας υπάρχουν αρκετά παλαιά κτίσματα, τα οποία παλαιότερα έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα από το Πολεοδομικό Γραφείο Νάξου. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν επιδεινώσει την κατάσταση με αποτέλεσμα την αποσάθρωση και το γκρέμισμα σε δύο εξ αυτών.
Παρακαλούμε άμεσα να μας γνωρίσετε τι προβλέπει η Νομοθεσία για τα επικίνδυνα κτίσματα. Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούμε ως Δήμος; Από το γκρέμισμα των κτισμάτων αυτών έπεσαν πέτρες στην μέση του δρόμου. Ευτυχώς τα περιστατικά έγιναν νύχτα και δεν υπήρχαν διερχόμενοι.
Παρακαλώ τις αρμόδιες Υπηρεσίες να προβούν σε αυτοψία των κτισμάτων αυτών, τα οποία έχουμε καταγράψει ένα προς ένα, ώστε να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των διερχομένων».

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας
TY
Άννα Αντωνοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες