Pages

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ΚΑΠΟΙΟΙ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ.

Tο Πάσχα είναι ημέρα χαράς, γιορτή για όλους, με φαγητό ποτό και μουσική, Ελληνικό Πάσχα, ξακουστό στα πέρατα του κόσμου, παράδοση που κρατά  αιώνες.
Στην Πάρο η μεγάλη εβδομάδα είναι βδομάδα κατάνυξης με λαμπρές εκκλησιαστικές λειτουργίες και έθιμα που διαφέρουν από χωριό σε χωριό.
Η Μεγάλη Παρασκευή όμως είναι για όλους η πιο κατανυκτική ημέρα, η ημέρα του Επιταφίου και της θείας λειτουργίας του.
Η ημέρα αυτή από μόνη της έχει θλίψη και κατάνυξη.
Ακόμη και οι ξένοι που βρίσκονται στο νησί, αντιλαμβάνονται τον συμβολισμό της ημέρας και προσέχουν στις εκδηλώσεις τους και στην συμπεριφορά τους, σεβόμενοι την άγια ημέρα του ορθό δοξου χριστιανισμού.
Άλλωστε υπάρχουν τόσες άλλες ημέρες για διασκέδαση.
Όλα τα παραπάνω τα γράφω με αφορμή κάποια γεγονότα που έγιναν στο λιμανάκι της Νάουσας την Μεγάλη Παρασκευή.
Κάποιος επαγγελματίας δεν αρκέστηκε στα έσοδα του καταστήματός κατά την διάρκεια της ημέρας του Πάσχα όπου πραγματοποιείται με επιτυχία το μεγάλο ξεφάντωμα στο λιμανάκι και το οποίο έχει γίνει  αποδεκτό  από την κοινωνία, από την Δημοτική Αρχή και από τις αστυνομικές αρχές, αλλά θεώρησε σκόπιμο να αυξήσει τα έσοδά του  προσβάλλοντας το θρησκευτικό συναίσθημα του νησιού, με την πραγματοποίηση "πάρτυ" με ξέφρενη μουσική και άφθονο ποτό, την στιγμή που στις εκκλησιές του χωριού γινόταν η λειτουργία του Επιταφίου.
Η μουσική έφθανε έως το εσωτερικό των εκκλησιών, διαχυόμενη σε ολόκληρο το χωριό, δημιουργώντας αίσθημα αγανάκτησής, οργής και απέχθειας για τους εμπνευστές αυτής της κατάστασης.
Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι το χωριό δεν τους ανήκει, πρέπει και αυτοί να σέβονται και τους υπόλοιπους και  να λειτουργούν βάση κάποιων κανόνων όπως και οι υπόλοιποι.
'Ολοι  όταν πρέπει δείχνουμε ανοχή σε παρατυπίες και υπερβάσεις, χάριν του τουρισμού και της οικονομικής ευμάρειας του νησιού, αλλά υπάρχουν πράγματα που υπερβαίνουν την ανοχή μας και αυτά είναι η προσβολή του θρησκευτικού μας συναισθήματος και η απαξίωση των εθίμων και των παραδόσεων μας.
Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί στις εκδηλώσεις μας, δεν είναι όλα στο βωμό του κέρδους, υπάρχουν και άλλες ημέρες για διασκέδαση.
Και κάτι τελευταίο, μην εκλαμβάνεται την σιωπή μας και την ανοχή μας ως αδυναμία, δοκιμάστε μας ξανά και θα μας βρείτε απέναντί σας σύσσωμους σαν κοινωνία.

αναρτήθηκε από Ηλία Κουντρομιχάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες